Aleksandr Pusjkin Prosa

Aleksandr Pusjkin: ProsaOversat og med forord af Marie TetzlaffOmslagsgrafiker: Katrine LihnSats og tryk: Narayana PressVejl. pris: 299,-360 sider

I denne første samlede udgave på dansk af Aleksandr Pusjkins fortællinger og kortromaner indgår blandt andet de genrefornyende “Salig Ivan Petrovitj Belkins fortællinger”. De var digteren Pusjkins første prosaværk og blandt andet derfor udgivet som værende skrevet af den opdigtede amatør Belkin. Siden har Belkin-fortællingerne fået klassikerstatus. Som alle værkerne i denne samling viser de hvordan Pusjkin både tematisk og sprogligt grundlagde den russiske skønlitteratur, som hans efterfølgere Gogol, Turgenev, Dostojevskij, Tolstoj og Tjekhov med flere stod i gæld til. “Spar Dame”, med sin blanding af gotisk romantisk drama og realisme, vil vække genkendelse hos danske læsere på grund af Tjajkovskijs opera af samme navn. Romanen “Kaptajnsdatteren” er et af den russiske litteraturs mest elskede hovedværker. I den uafsluttede roman “Peter den stores afrikaner” berører Pusjkin sine egne afrikanske aner, og med den historiografiske pastiche “Gorjukhino Kirkebys historie” viser han – som var en habil historiker – sit kærligt satiriske talent. Den Walter Scott-inspirerede kortroman “Dubrovskij” er med en dramatisk røver- og kærlighedshistorie som motor en humanistisk og dog usentimental beskrivelse af russisk herregårdsliv i 1800tallet.

Aleksandr Sergejevitj Pusjkin (1799-1837) betragtes som Ruslands nationaldigter og skaber af det russiske sprog. Både for sine værker og for den aura af lys, intellektuel og åndelig suverænitet, der er om hans person, er han stadig elsket, ja forgudet af sine landsmænd. Først med Pusjkin blev den russiske litteratur national, skrevet på russisk – selv om adelen længe efter fortsat talte fransk og knap beherskede russisk. Pusjkin skrev både lyrik, drama og epik – for eksempel de berømte versdramaer “Jevgenij Onegin” og “Boris Godunov”, (der ligger til grund for berømte operaer af henholdsvis Tjajkovskij og Musorgskij) – og i sine sidste år altså også prosa. Inden for alle genrer var han en fornyer, i nogle tilfælde skaberen af dem på russisk jord. Hans mest berømte prosaværker er alle med i denne samling. Blandt Pusjkins mest berømte poetiske værker er det legendariske langdigt “Bronzerytteren”, der var med til at skabe den særlige Petersborg-mytologi, der siden blev fulgt op af Nikolaj Gogol, Fjodor Dostojevskij, Andrej Belyj og Aleksandr Blok – for ikke at nævne Anna Akhmatova og Josef Brodskij. I hele Rusland læres digte af Pusjkin i skolerne, de reciteres ved sammenkomster og synges som sange, ligesom navnene på hans hovedpersoner er kendte af alle russere. Pusjkins liv blev afbrudt af en duel da han var 37 og familiefar, et resultat af en flirtende kone, ydmygelser ved tsar Nikolaj den Førstes hof og først og fremmest et heftigt temperament, som står i skarp kontrast til den klarhed og harmoni, der hersker i hans værk.

“Alt, hvad Pusjkin skrev, skrev han med forbløffende stilistisk sikkerhed.”

– Weekendavisen

“Den samlede udgave af Aleksandr Pusjkins prosa viser, hvor meget den store russiske litteratur har at takke ham for.”

⭐⭐⭐⭐

– Kristeligt Dagblad

“Den store russiske poet var en filur, når han skrev prosa. Marie Tetzlaff præsenterer ham i et flot udvalg.”

❤❤❤❤

– Politiken

“Ligesom Shakespeare opfandt det engelske sprog, opfandt Pusjkin i høj grad det russiske sprog, og ligesom Mozart er hans status som geni ikke defineret ved kompleksitet, men ved enkelhed.”

– Atlas Magasin